Jonge Grote Zangers

JONGE GROTE ZANGERS

 

Wat is ons doel?

De stichting Grote Zangers (GZ), een culturele ANBI, is opgericht in 2010, met als doel 1) de Liedkunst in Nederland te promoten en 2) veelbelovende, jonge zangers te steunen in de startfase van hun carrière.

Om doel 2 te realiseren is een educatief raamwerk ontworpen, door ons “Jonge Grote Zangers programma” genoemd.

Jonge Grote Zangers is ontstaan rond 2015, toen we de mogelijkheid kregen om voortaan 6 huisrecitals in privé huizen in Amsterdam te realiseren, naast de al sinds 2010 bestaande Voorprogramma’s voor jong Talent bij onze concertserie in het Muziekgebouw. Muziekinhoudelijke begeleiding en het  organiseren van Masterclasses en Audities zijn ook onderdeel van JGZ. De huisrecitals vinden plaats in panden met hoge plafonds, nu nog alleen in Amsterdam, maar binnenkort ook elders in het land. De Stichting GZ maakt hierbij dankbaar gebruik van de knowhow en relatie- en artistieke netwerken van onze directeur Theo van den Bogaard en diverse medewerkers in het bestuur en op kantoor. Allen werken onbezoldigd aan de doelen van Stichting GZ.

Waarom vinden wij ondersteuning van jonge zangers belangrijk?

In zijn dagelijks leven als directeur van een impresariaat voor klassieke muziek en opera, constateerde Theo van den Bogaard dat jonge zangers nog te weinig mogelijkheden krijgen om zich via optredens te ontwikkelen. En bestaan andere jong talent programma’s doorgaans uit zanglessen, acteerlessen, spraaklessen, allemaal ook zeer nuttig, uiteindelijk moet een jonge artiest het podium op, en juist dát kan GZ met hulp van haar relaties bieden. GZ wil jong zangtalent dus in de 1e plaats podia bieden om op te treden, met evaluatie achteraf.

 

Waaruit bestaat heden de ondersteuning aan Jonge Zangers?

Wij geven sinds 2015 zes jonge zangers per jaar de mogelijkheid aan ons JGZ traject deel te nemen. Twee optredens daarbinnen liggen vast, en verder zoeken wij altijd naar meerdere optredens voor hen, sinds seizoen 2018-19 ook landelijk. Tevens werken we met onze relaties aan voor hen geschikte audities en verdere ontwikkelingsmogelijkheden, b.v. via Masterclasses met door ons geëngageerde Grote Zangers.

In het eerste vaste optreden geeft GZ de kans aan deze 6 jonge zangers een Voorprogramma op de hoofdact van de Muziekgebouw Serie te verzorgen van 20 minuten. Het 2e vaste optreden betreft de uitvoering van een “Full Recital” van 60 a 70 minuten. Deze GZ huisconcerten vinden plaats voor een publiek van Vrienden en relaties van St. Grote Zangers; liefhebbers en deskundigen, met wie de jonge zangers na afloop bij een drankje en hapje meteen heet van de naald in gesprek kunnen gaan.
De facilitering en de begeleiding van beide optredens worden bekostigd uit de jaarlijkse donaties van de Vrienden van Grote Zangers. Over de Vrienden, die elkaar tijdens de serieconcerten in het Muziekgebouw aan het IJ en als gast bij de huisconcerten ontmoeten, kunt u meer lezen onder de button “Vrienden”

Wat zijn wij van plan in de toekomst?

Wij proberen steeds door samenwerking met anderen ons JGZ programma uit te breiden en sterker te maken. Zo werken wij behalve met Muziekgebouw aan het IJ ook samen met de leiding van de Young Talent Class binnen De Nationale Opera. In de nieuwe Odeonzaal van DNO is een 3e podium in ontwikkeling, en onder andere in Heemstede, Franeker en Zutphen zijn meerdere podia in ontwikkeling.