Jonge Grote Zangers

Wat is ons doel?
De stichting Grote Zangers (GZ), een culturele ANBI, is opgericht in 2010, met als doel 1) de Liedkunst in Nederland te promoten en 2) veelbelovende, jonge zangers te steunen in de startfase van hun carrière. Gelijktijdig met de oprichting is in een samenwerking met het Muziekgebouw aan het IJ (MahIJ), de “Serie Grote Zangers” van start gegaan. De Serie heeft als oogmerk het naar Nederland brengen van de wereldwijde top van klassieke (Lied)Zangers voor toonaangevende concerten. De Serie gaat nu zijn 9e seizoen in, het publiek is enthousiast en geeft aan ook gemotiveerd te zijn voor andere initiatieven van Stichting Grote Zangers. GZ staat onder leiding van Theo van den Bogaard (Directeur Alferink Impresariaat) ondersteund door enkele betrokken pro deo medewerkers.

Waarom vinden wij ondersteuning van jonge zangers belangrijk?
In zijn dagelijks leven als directeur van een impresariaat voor klassieke muziek en opera, constateerde Theo van den Bogaard dat jonge zangers nog te weinig mogelijkheden krijgen om zich via optredens te ontwikkelen. En bestaan andere jong talent programma’s doorgaans uit zanglessen, acteerlessen, spraaklessen, allemaal ook zeer nuttig, uiteindelijk moet een jonge artiest het podium op, en juist dát kan GZ met hulp van haar relaties bieden. GZ wil jong zangtalent dus in de 1e plaats podia bieden om op te treden, met evaluatie achteraf.

Waaruit bestaat heden de ondersteuning aan Jonge Zangers?
Wij geven op dit moment 6 jonge zangers per jaar de mogelijkheid aan ons “ervaringstraject” deel te nemen. 2 optredens daarbinnen liggen vast, en verder zoeken wij in dit jaar naar 3e en 4e optredens, sinds seizoen 2018-19 ook landelijk. Tevens werken we met onze relaties aan voor hen geschikte audities en verdere optreedmogelijkheden, via het ene optreden komt vaak weer een andere uitnodiging op hun pad.

In het eerste vaste optreden geeft GZ de kans aan deze 6 jonge zangers een Voorprogramma op de hoofdact van de Muziekgebouw Serie te verzorgen van 20 minuten. Het 2e vaste optreden betreft de uitvoering van een “Full Recital”. Deze GZ huisconcerten vinden plaats voor een publiek van liefhebbers en deskundigen, met wie de jonge zangers na afloop bij een drankje en hapje meteen heet van de naald in gesprek kunnen gaan.
De optredens, de facilitering en de begeleiding worden bekostigd door de “Vrienden van Grote Zangers” . Deze Vriendenclub van GZ heeft zich bij aanvang van hun vriendschap vastgelegd om 5 jaar lang een periodieke schenking te doen. De Vrienden vormen een landelijk gezelschap van zangliefhebbers, die elkaar tijdens de serieconcerten in het Muziekgebouw aan het IJ en als gast bij de huisconcerten ( op dit moment ook 6 per seizoen) ontmoeten.

Wat zijn wij van plan in de toekomst?
Wij proberen steeds door samenwerking met anderen ons programma uit te breiden en sterker te maken. Zo werken wij behalve met Muziekgebouw aan het IJ ook samen met de leiding van de Young Talent Class binnen De Nationale Opera. In de nieuwe Odeonzaal van DNOB is een 3e podium in ontwikkeling, en onder andere in Franeker en Zutphen zijn meerdere podia in ontwikkeling.