Matthias Goerne

Home / Matthias Goerne

Matthias Goerne

Grote Zanger

Al vijf keer maakte de Duitse bariton Matthias Goerne zijn opwachting in onze serie. En komend seizoen is hij weer bij ons!

Er zijn vier meetbare dingen die hem tot primus inter pares maken. Ten eerste is Goerne al gauw tien jaar eerste keus onder topdirigenten en -orkesten als ze Mahlerliederen uitvoeren. Bij de Berliner en Concertgebouw zingt hij de loodzware Wunderhorn – een uur solo – en net nog de Rückert bij de Wiener. Ten tweede geeft hij waarschijnlijk het meeste recitals van alle grote zangers. Dat maakt hem tot de grootste ambassadeur van liedkunst in deze tijd. Ten derde bouwt Goerne een enorme catalogus op, jaarlijks brengt hij nieuwe albums uit met liedkunst. Tenslotte heeft de man uit Weimar de best gevulde prijzenkast. In 2017 riepen Echo, Gramophone en BBC hem tegelijk uit tot beste zanger van de wereld, hij won de laatste editie van de Edison categorie vocaal klassiek.

Goerne’s bestijging van de troon en het ontstaan van Grote Zangers vielen toevallig ongeveer samen, het jaar 2010. Sinds we bestaan doe ik grote moeite hem te verleiden telkens weer te komen, zelfs met dubbelrecitals. En hij bleef komen, steeds weer. En zo zijn wij als Grote Zangers uitgegroeid tot het enige loket waar deze legendarische zanger in Nederland te horen is in solorecitals. Dit zei Goerne zelf ook, live op TV, afgelopen winter tegen Paul Witteman.

Officiële website

Concerten