Vrienden

Waarom Vriend worden?

U moet het leuk vinden jong zangtalent te steunen.

Waarom is Jonge Grote Zangers zo belangrijk voor jong talent?

De jonge zangers komen net van het conservatorium. Ze hebben nog geen kansen om soloconcerten te geven. Dit is het gat waar wij inspringen. Wij geven ze soloconcerten. Ook op de beste podia van Nederland: het Concertgebouw en het Muziekgebouw. Wij bieden ervaring in de praktijk. Wij vormen een essentiële schakel tussen academie en het professionele concertpodium.

Stichtingdoel: zo veel mogelijk soloconcerten voor jong toptalent

Ons stichtingsdoel is zoveel mogelijk soloconcerten te organiseren voor jonge zangers als mogelijk. Op dit moment zitten we rond de 25 recitals per seizoen voor jong talent. Vrienden vormen het publiek bij deze exclusieve concerten. Uit hun jaarlijkse Vriendenbijdragen worden de jonge artiesten betaald.

Wat krijgen Vrienden van Grote Zangers?

Volgende events zijn besloten, kosteloos, en exclusief toegankelijk voor Vrienden:

  • Zeven huisconcerten vinden elk seizoen plaats in muziekkamers in Amsterdam, vaak in de grachtengordel
  • Picknickconcerten à la Glyndebourne. Deze vinden plaats in de Vechtstreek
  • Een tuinfeestconcert in Amsterdam rond midzomernacht
  • We organiseren huisconcerten buiten Amsterdam, zoals op kasteel Gunterstein langs de Vecht en in Den Haag en Voorschoten
  • Op landgoed Berkenrode in Heemstede doen we master classes met wereldberoemde zangers zoals Thomas Quasthoff en Thomas Hampson, dat is fascinerend om bij te zijn:  in feite is dat zangles, maar dan op heel hoog niveau
  • Nazomer 2024 maken we voor het eerst een Vriendenreis naar Italië: naar het Verdi Festival in Busseto en Parma

Vrienden hebben recht op vier vrijkaarten per seizoen voor Grote Zangersconcerten in het Muziekgebouw. Deze zijn niet voor uzelf, maar voor introducées. Dus als u zelf kaarten hebt voor een concert, kunt u buren, kennissen of vrienden deze exclusieve Vriendenvrijkaarten cadeau doen. U wordt naast elkaar geplaceerd, indien mogelijk. Zo heeft u zelf een gezellige avond en  kunnen uw gasten op een plezierige manier kennismaken met Grote Zangers. Belangrijk: Jonge Grote Zangers treden op in het voorprogramma. Zo zien uw gasten direct wat wij doen voor jong talent.

Een Vriend aan het woord

Leo Spigt is al vijftien jaar Vriend: “Ik eet of drink soms wat met bekenden. Natuurlijk is dat gezellig. Maar een huisconcert bijwonen; dat is iets anders. Je ontmoet elkaar op een prettige plek. De omgeving in combinatie met de muziek brengt je in de wereld van schoonheid. Daarna drink je een glas met andere Vrienden. Je hebt samen iets ondergaan, samen iets meegemaakt, je bent beiden even opgetild. Daardoor voer je soms een type gesprek, dat niet mogelijk was geweest zonder muziek. De rest van de dag, na afloop van een huisconcert, blijf ik altijd in een prettig soort mood.”

Wat kost het om Vriend te worden?

Vrienden van Grote Zangers doneren minimaal € 500 p.j. voor één persoon (één stoel per event) en minimaal € 800 p.j. voor een (echt-)paar (twee stoelen per event). Je gaat dat aan voor vijf jaar (Geefwet).

Fiscaal voordeel. De Geefwet.

Wij zijn een culturele ANBI. Er is sprake van groot belastingvoordeel: de overheid stimuleert donaties aan kunst/culturele ANBI’s. Volgende rekenvoorbeelden gelden bij maximaal fiscaal voordeel:
Vriend zijn voor één persoon kost netto € 190 p.j.
Vriend zijn voor een (echt-)paar kost netto € 305 p.j.
Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De exacte belastingteruggave hangt af van uw persoonlijke situatie.

Hoe word je Vriend?

Wij sturen u een overeenkomst op per papieren post. Dat is een standaardformulier van de belastingdienst. Dat moet u ondertekenen en terugsturen. Daarna bent u Vriend. De overeenkomst hebt u nodig bij de jaarlijkse aangifte.

close